неділю, 22 листопада 2009 р.

Інтернет-пошта (резервне кільце) в держсанепідслужбі Дніпропетровської області - завершальний етап

2009.11.21 (Сб.)

На жаль, так повелося, що робити щось ми, слов'яни, починаємо не з ретельно розробленого та прорахованого плану, а по принципу: "Вплутаємося в бій - а там подивимося" :) І це не тому, що ми такі "шалопаї", чи не вміємо правильно прорахувати та продумати проект, ні! Просто в ситуації, коли ти знаєш, як то має бути, але на це банально немає грошей, наша людина починає придумувати варіанти як з нічого зробити щось... І іноді це таки нам вдається ;) Так вийшло і з Інтернет-поштою в держсанепідслужбі Дніпропетровської області.

Ми визначилися, що робити корпоративну Інтернет-пошту будемо, базуючись на технології IBM Lotus/Notes Domino, але цей проект, на жаль, і у 2009 році не було профінансовано :( Що робити? Багато хто в цьому питанні взагалі не вбачає ніяких проблем - заведи собі поштові скриньки, роздай Інтернет по підрозділах і нехай собі відправляють та приймають що хочуть, коли хочуть і від кого хочуть! Так багато хто робить.

Але без належної системи інформаційної безпеки разом з Інтернетом в підрозділи надходять і комп'ютерні віруси. Недооцінює цієї загрози тільки той, хто не втрачав контроль над своїм комп'ютером, локальною мережею установи, сервером...

Ми втрачали :( Тому і розпочали з головного - з системи інформаційної безпеки. Разом з фахівцями фірми "Універсал-центр" ми потроху переводимо локальну мережу Дніпропетровської обласної санепідстанції з однорангової в доменну структуру (а скільки протидії і саботажу біло від користувачів (та й зараз ще є трохи) - не розказати в одному пості :)).

Але не про це я хотіла сьогодні розповісти... Мати резервний варіант любого проекту - цьому нас навчило життя :) Так, проектуючи Інтернет-пошту на базі IBM Lotus/Notes Domino, ми задумали резервне кільце Інтернет-пошти на базі сервісів Google (вперше про це я написала ще 04.01.2008р., а всі дописи на цю тему можна знайти по тегу "Інтернет-пошта").

Багато часу пройшло, багато було сумнівів і розмов, багато роботи було зроблено. Ми мали сподівання, що скоріше запустимо проект на Lotus, ніж резервне кільце. Але минав час, грошей не виділялося... Немає їх і зараз. Але ситуація змінилася - пандемія свинячого грипу диктує свої умови... Зараз, як ніколи, потрібен оперативний зв'язок із найвіддаленішими санепідстанціями. І ми його маємо! :)

Маю честь сказати, що зараз ми реалізуємо завершальний, третій етап резервного кільця корпоративної Інтернет-пошти держсанепідслужби Дніпропетровської області. Нагадаю, на першому етапі ми "відкатали" міні-модель Інтернет-пошти на 11 санепідзакладах (так званою нашою "СтартАп-командою"). На другому етапі ми розширювали коло учасників експерименту, напрацьовували стандарти.

На сьогодні вже всі санепідзаклади отримали доступ до своїх Google-акаунтів, де мають налаштовані поштові скриньки з адресною книгою санепідустанов області!

До 25.11.2009р. системні оператори повинні освоїти роботу з поштовими скриньками, програмою обміну миттєвими повідомленнями Google Talk, спеціальною віртуальною групою для системних операторів "104 SysOp" (яку зараз використовуємо, як ехо-конференцію по грипу).

А з грудня 2009 можемо потроху переводити всю пошту на Інтернет. От тільки за відсутністю коштів проблема, про яку я писала раніше, з Інтернет-поштою в підрозділах обласної санепідстанції досі з місця не зрушила :( Як і рік тому, ми вручну розкладаємо листи по папках підрозділів в загальній Інтернет-скринці закладу, до якої мають доступ системні оператори усіх підрозділів :(

Але, як я там писала на початку свого посту? Якщо немає грошей, наша людина починає придумувати варіанти як з нічого зробити щось :) Щось придумаємо...

2 коментарі:

СЕС міська Дніпродзержинська сказав...

Спасибо за консультацию, будем надеяться, вернее, мы верим в то, что вы все сделаете :-) а нам будет приятно работать

СУХОМЛИН Тетяна сказав...

Спасибо, будем стараться для вас! :))